Обвинените за шпионаж българи в Лондон ще бъдат на подсъдимата скамейка 4 месеца

Общество
17:11 - 10 Ноември 2023
2317
Обвинените за шпионаж българи в Лондон ще бъдат на подсъдимата скамейка 4 месеца

Процесът срещу петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж в полза на Русия, ще е догодина и ще продължи около четири месеца. Това стана ясно на днешното трето заседание по делото срещу тях в Централния криминален съд в Лондон.

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се включиха в съдебната зала на Централния криминален съд в Лондон по видовръзка от различни английски затвори, в които се намират от февруари. Те нямаха възможност да кажат дали се признават за виновни или не, каквито очаквания имаше, тъй като не се стигна до стартиране на процеса по същество.

Адвокатите им отново казаха, че трябва да се запознаят с десетки хиляди съобщения и документи, които британската прокуратура е събрала като доказателства срещу тях. Те надълго разговаряха със съдията колко време още ще е необходимо това да се случи. Стана ясно, че трябва да се направят и разпити в чужбина. Отново бе съобщено името на търсения за финансови измами в Германия Ян Марсалек като поръчител за конспиративната дейност на българите.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобни действия била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди петимата да бъдат арестувани през февруари.