Обвиниха Божков в опит за държавен преврат

Актуални новини
13:46 - 14 Юли 2020
3742
Обвиниха Божков в опит за държавен преврат

Бизнесменът Васил Божков, който се намира в Дубай, се сдоби с ново, 19-то обвинение. Специализираната прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления.

На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

В новото досъдебно производство се касае за държавен преврат и престъпление срещу Републиката.

По-рано през деня прокуратурата разпространи аудио записи на обвиняемия Божков за това как се уговаря за протестите с журналист и политик от БСП и цели дестабилизация на държавата.

В тази връзка през миналата седмица президентът Румен Радев на практика защити Васил Божков с тезата, че думите му звучат по-убедително от тези на неговите обвинители.

"Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители и разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна за тежки зависимости в изпълнителната и законодателната власт", коментира тогава държавният глава.