Обвиниха френски експрезидент в сексуално насилие

94-годишният Валери Жискар Д'Естен опипал германска журналистка

Куриози
11:33 - 08 Май 2020
3293
Обвиниха френски експрезидент в сексуално насилие

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен е обвинен в сексуално посегателство от германска журналистка. Според подадената в прокуратурата жалба бившият държавен глава е опипвал дупето на Ан-Катрин Щраке по време на снимки.

Началникът на кабинета на 94-годишния бивш държавен глава Оливие Револ заяви, че Жискар д'Естен няма „никакъв спомен от срещата си” с германската журналистка.

Сцената се е разиграла на 18 декември 2018 г. в Париж, когато Щраке е взела интервю от Валери Жискар д'Естен, във връзка със 100-годишнината от рождението на бившия канцлер на Германия Хелмут Шмит.

Журналистката е поискала да направя обща снимка и с оператора и тонтехника. Бившият държавен глава на Франция е сложил ръка на дупето ѝ, а Щраке безуспешно се е опитала да я отмести, се твърди в жалбата. Щраке се оплаква още, че на сбогуване президентът я е целунал по бузата и ѝ е пожелал „сладки сънища”.

Ан-Катрин Щраке е информирала началниците си за случката, които потърсили услугите на адвокатска кантора. Операторът е потвърдил нейните думи.

Самата Щраке заявява, че ѝ е отнело време да подаде жалба, тъй като не е била запозната с френската правосъдна система, но е била убедена, че трябва да го направи, повлияна от движението #MeToo.

Валери Жискар д'Естен е президент на Франция от 1974 до 1981 година. Според британските таблоиди, той е бил любовник на прицеса Даяна.