Обвиниха кмета на Златица за присвояване на над 1 млн. лева

Магдалена Иванова е създала лъжлив документ

Новини
12:39 - 11 Март 2019
1167
Обвиниха кмета на Златица за присвояване на над 1 млн. лева

Срещу кмета на Златица Магдалена Иванова е повдигнато обвинение за това, че на 20 януари 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставила официален документ, в който е удостоверила неверни обстоятелства, за да бъде използван този документ като доказателство.

Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът "Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица" не е финансиран от друг източник освен Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие".

В действителност различните етапи от проекта били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество. Магдалена Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание, за да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и да се получи двойно финансиране.

Тя е обвинена и за това, че в периода между 14 юли и 18 декември 2014 г. в качеството си на кмет е присвоила над 1 000 000 лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет по програма за 2014 г. "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

За да се улесни присвояването, били съставени фалшиви протоколи за приемане на извършени СМР, които всъщност не били изпълнени. По този начин във фактурите били отразени много по-високи стойности от реалните.

Спрямо Магдалена Иванова е взета мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде призната за виновна по първото повдигнато обвинение, тя може да получи наказание "лишаване от свобода" до 5 години, като съдът може да постанови и "лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност".

За длъжностното присвояване законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Припомняме, обвинение срещу кмета на Златица беше повдигнато още през 2017 г.

На 17 март същата година прокурор от СЗ "Антикорупция"- СГП поиска от Окръжен съд София да я отстрани от длъжност до приключване на наказателното производство. Искането обаче беше оставено без уважение, тъй като нямало опасност Иванова да затрудни разследването.

През февруари 2018 г. от прокуратурата увериха, че разследването по делото е към своя край независимо от затрудненията в процеса на събиране на доказателства. Тогава стана ясно, че съдът така и не е позволил на СЗ "Антикорупция" да отстрани кмета на Златица за корупция при обществените поръчки.