Обвиниха пазач на жп прелез за катастрофа

Новини
16:24 - 07 Април 2020
1733
Обвиниха пазач на жп прелез за катастрофа

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо К.М., на 60 г., за това, че на 12 ноември миналата година в Асеновград, около 6,50 часа, като пазач на жп прелез е станал причина за катастрофа между влак и лек автомобил.

Обвиняемият е трябвало да спре движението на автомобили на прелеза в междугарието Крумово - Асеновград като спусне бариерите 5 минути преди преминаването на влака. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Вторият обвиняем е И.Г., на 33 г., който като шофьор на лек автомобил пресякъл линията и колата била блъсната от влака, което е станало причина за смъртта на М.Г., на 30 г., нанесени били средни телесни повреди на още две лица. Установено е, че водачът на колата е шофирал пиян - с 2,61 промила алкохол в кръвта, което му е попречило да бъде адекватен и да спре преди прелеза.

По делото е установено, че машинистът е спазил правилата за движение, като дори и да е бил предприел екстрено спиране, нямало как да предотврати удара. Обвиняемият И.Г. е управлявал автомобила с 60 км/ч, което е с 20 км/ч над допустимото в района на прелеза.