Обвиниха петима зъболекари за далавери

Здравната каса е източена в общ размер над 120 000 лв.

Новини
16:36 - 21 Май 2019
1380
Обвиниха петима зъболекари за далавери

Софийска градска прокуратура /СГП/ привлече към наказателна отговорност петима зъболекари за далавери и източване на над 120 000 лева от Здравната каса.

Разследването е установило, че те работели в гр. София, но не се познавали по между си. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им - „Хипократ“.

Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите ползвали услугите на човек, който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетни пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет, а те били в списъка. В тях зъболекарят полагал и лично подпис в графата за „родител“ на лица.

Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

В резултат на престъпните действия на лицата за посочения период била нанесена щета на Здравната каса в общ размер над 120 000 лв.

Спрямо петимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в различни размери, които те

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършителите могат да получат наказания в размер от 2 до 8 години „лишаване от свобода“, съобщиха от пресцентъра на СГП.