Обвиниха пожарникар за трафик на мигранти

Той е превозвал нелегално трима афганистанци

Новини
19:18 - 25 Септември 2021
2149
Обвиниха пожарникар за трафик на мигранти

Служител на пожарната в таксиметров автомобил е превозвал нелегално трима афганистанци. Това каза административният ръководител на Районната прокуратура в Сливница Пламен Петков днес на брифинг, предаде БТА.

Той уточни, че това е установено при случайна проверка на полицията. Вчера около 14.10 ч. в района на главния път от София към Кулата. Проверката е станала близо до Драгоман. Пожарникарят е привлечен към наказателна отговорност за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават страната. Взета му е мярка за неотклонение - гаранция от 2000 лв., посочи Петков. В момента се извършват действия по разследването, които целят да се установи къде пожарникарят е качил бежанците и дали е бил сам.

По първоначална информация афганистанците са платили по 100 лв. на човек, за да бъдат превозени до Драгоман, добави Петков. Таксиметровият автомобил по документи е собственост на роднина на пожарникаря, уточни административният ръководител на Районна прокуратура-Сливница

А ето и какво съобщиха от прокуратурата:

"Районна прокуратура-Сливница привлече като обвиняем К.М. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал чужди граждани да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство и по отношение на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 24.09.2021 г. полицаи от Гранична полиция спрели за проверка таксиметров автомобил на първокласен път I-8, на 14-и км, близо до град Драгоман. Установено е, че в колата са пътували трима чужди граждани – афганистанци, а водач е бил 51-годишният К.М., старши пожарникар в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението".

По образуваното досъдебно производство са разпитани свидетели и са иззети веществени доказателства. 

С постановление на наблюдаващия прокурор на К.М. е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лв. Взето е предвид, че обвиняемият е с чисто минало и с установен адрес. За престъплението, за което е привлечен към отговорност, законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева".