Обвинител №1 няма да контролира европейските делегирани прокурори

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзора

Политика
12:24 - 25 Септември 2020
3356
Обвинител №1 няма да контролира европейските делегирани прокурори

Единствено Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, предвиждат измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани днес за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

 Със законопроекта се въвеждат мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.
Една от тях е създаване на институционална гаранция за независимостта на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори от надзора на прокурор от по-горестоящата прокуратура, включително и на главния прокурор.

В случай на започване на разследване или на прекратяване на наказателно производство от европейския делегиран прокурор националната прокуратура няма да има правомощия за контрол. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор в съответствие с вътрешния процедурен правилник на Европейската прокуратура.

И още: процесуалната стойност на извършените действия от европейския делегиран прокурор се приравнява със стойността на тези, извършени от български орган. Това е необходимо, тъй като доказателствата, представяни от Европейската прокуратура пред съда, не следва да бъдат отхвърляни единствено на основанието, че са събрани в друга държава членка или в съответствие с правото на друга държава членка.

В преходните и заключителните разпоредби са предвидени и промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), чрез които се регламентират органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, статутът и правомощията им.
Друг акцент в настоящите промени на ЗСВ е уреждане на възможността за публичен достъп по смисъла на чл. 4 от Закона за достъп до обществена информация до информацията, която се съдържа в Единната информационна система за противодействие на престъпността и има характер на обществена информация. Такава възможност понастоящем ЗСВ не предоставя.