Обвиняемият за атаките в Париж не се чувства убиец

Присъдата по историческия процес се очаква в сряда

ЕС
11:19 - 28 Юни 2022
2255
Обвиняемият за атаките в Париж не се чувства убиец

Единственият оцелял заподозрян за атаките в Париж през 2015 г. атентатор от "Ислямска държава" (ДАЕШ), пледира за снизхождение по време на последното си явяване в съда в понеделник, съобщи АП.

Салах Абдеслам призна, че е направил грешки, но заяви: "Аз не съм убиец".

В заключителните си думи по-рано този месец, френските прокурори поискаха доживотна присъда без възможност за условно освобождаване за Абдеслам. Те го обвиниха в в убийство, съучастие в убийство, принадлежност към терористична организация и участие в заговор за извършване на убийство и отвличане като член на терористична организация.

Присъдата по историческия процес се очаква в сряда.

Абдеслам се извини на жертвите в понеделник, като каза, че разкаянието и скръбта му за 130-те убити и над 400 ранени са сърдечни и искрени.

Припомняме, че през февруари той обяви, че не е наранил никого, тъй като се отказал от взривяването на жилетката си с експлозиви по време на атентатите.

Разследващите смятат, че Абдеслам е единственият оцелял член от групата, извършила синхронизираните атаки срещу "Стад дьо Франс", кафенетата и "Батаклан".

Те твърдят, че жилетката му с експлозив не е взривила и че часове по-късно той е избягал от френската столица. Той беше арестуван в Белгия през 2016 г. и оттогава е държан в затвора.

Абдеслам каза пред съда, че е бил привлечен към ДАЕШ от състрадание към сирийския народ, а не от религиозни възгледи, и допълни, че за него Западът е наложил своите правила и ценности на другите.

"За нас, мюсюлманите, това е унизително", каза той.