Обявиха частично бедствено положение в Ардино

То важи за част от територията на общината и се отнася за шест населени места - Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука

Новини
20:36 - 04 Април 2023
8092
Обявиха частично бедствено положение в Ардино

Частично бедствено положение обяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан вследствие на обилните валежи в периода 3 - 4 април, съобщават от общинската администрация.

То важи за част от територията на общината и се отнася за шест населени места - Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука, които останаха без пътна връзка поради това, че железобетонния мост на река Арда при село Китница е залят от водите на реката. Мостът, който по информация на общинската администрация е част от републиканската пътна мрежа, е единствената пътна връзка за местните хора.

Заради обилни валежи и заливането на същия мост на 22 януари т.г. отново в община Ардино бе обявено частично бедствено положение. За разрешаването на проблема кметът на Ардино бе разговарял със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството. Като резултат от това, на февруарската кметска среща със своите колеги от общината инж. Изет Шабан обясни, че в администрацията е получено писмо от инж. Венцислав Ангелов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, в което уверява, че се предвижда трайно разрешаване на проблема с мостовото съоръжение над река Арда при с. Китница, чрез изграждане на нов мост, както и за реконструкция и рехабилитация на третокласния републикански път Кобиляне – Брезен - Боровица – Сполука, с обща дължина 22,5 километра. „Проектът за основен ремонт, включително и изграждане на нов мост, е предложен за включване в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 година. Ние трябва да имаме стабилен и съвременен мост. Надяваме се през тази година да има проектиране, а през 2024 г. да има финансиране за изграждането на новия мост“, коментира тогава инж. Изет Шабан.