Обявиха правилата за определяне на обезщетения за безработица след работа в чужбина

У нас
17:17 - 13 Август 2024
1175
Обявиха правилата за определяне на обезщетения за безработица след работа в чужбина

От 13 август 2024 г. при изчисляване на паричните обезщетения за безработица (ПОБ) на хора с придобит осигурителен стаж в друга държава членка на ЕС, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария ще се вземат предвид доходите, получавани от тях по време на последната им работа и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването им, независимо дали са упражнявали дейност в България или в друга държава членка на ЕС, ЕИП и Швейцария, обявиха от НОИ.

С промените в Кодекса за социално осигуряване парламентът намали възможността за злоупотреби при отпускането на обезщетения за безработица. Този нов ред за изчисляване се прилага само когато към 13 август 2024 г. ПОБ  не е отпуснато, независимо от датата на прекратяване на осигуряването и от датата на подаване от лицето на заявление за отпускане на парично обезщетение.

Отпуснатите ПОБ на хора с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок.