Обявиха ресора на Екатерина Захариева в ЕК: Старт ъп, иновации и изследвания

Единайсет жени има в новата проектоструктура

Политика
11:39 - 17 Септември 2024
2058
Обявиха ресора на Екатерина Захариева в ЕК: Старт ъп, иновации и изследвания

Екатерина Захариева е номинирана за еврокомисар в ресор "Старт ъп, иновации и изследвания". 


Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви членовете на екипа си на специална пресконференция. 

"Трябва да поставим иновациите и изследванията, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще се грижи за това да инвестираме повече в стратегически и иновативни технологии", подчерта Фон дер Лайен при представянето на българката. 

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи преди минути в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В този момент тя представя структурата на бъдещата ЕК и разпределението на отговорностите на новите еврокомисари, след като се срещна с Председателския съвет на ЕП, включващ председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и лидерите на политическите групи. 

"Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети", заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен. Тя се основава на конкурентоспособност, сигурност и дигитализация, допълни председателят на ЕК. 

До последно не беше сигурно, че обявяването ще се състои заради забавяне на процедурата по номиниране на кандидата за еврокомисар от Словения.