Обявяват резултатите от изпитите след 7 клас днес

Новини
08:48 - 26 Юни 2020
1672
Обявяват резултатите от изпитите след 7 клас днес

Резултатите от изпитите след 7. клас трябваше да се обявят до 29 юни, но министерството е готово да ги обяви още днес преди обед. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

По думите и оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано. "Защото е ясно какво е вълнението и притеснението на децата и най-вече на техните родители", каза Михайлова.

Михайлова се надява децата да са се представили добре и резултатите да не са драстично по-ниски от миналата година, въпреки ситуацията, при която приключва учебната година.

Системата направи много усилия, а държавните зрелостни изпити показаха, че това обучение си е струвало и който иска е положил усилия, каза още тя.

По отношение на предвижданите интегрирани тестове след 4-и, 7-и и 10-и клас Михайлова заяви, че задължително остава изпитът по български език и математика, но се дава възможност да има в тестовете и въпроси и по други предмети.

"Често има упреци към националното външно оценяване, че се съсредоточава само върху български език и математика и едва ли не учениците се съсредоточават само към тези предмети. С новата форма ще се проверяват знания и умения на учениците, които са важни и ще могат да продължат в следващия етап", каза зам.-министърът на образованието.

Тя смята, че това не е притеснително и учениците ще могат да покажат добре какво са научили.

Предложените промени по отношение на формата на изпита е една от стъпките да не се върви към зазубряне от страна на учениците, каза Михайлова.

В 5-и и 6-и клас ще се предложи математиката да се увеличи с 0.5 часа, което ще се използва за затвърждаване на знанията и повече упражнения

Географията в 6-и клас също се увеличи с половин час, тъй като не достига времето за затвърждаване. С половин час обаче ще се намали чуждият език в 5-и и 6-и.

Зам.-министърът заяви, че ако има втора вълна на коронавирус, ще се обсъдят модели за най-правилните стъпки за започване на новата учебна година. При най-лошият вариант ще се повтори сценарият с онлайн обучението.

По отношение на зрелостниците Михайлова препоръча баловете при възможност да се отложат.