Обявяват състава на кабинета на Никулден

Политика
12:10 - 29 Ноември 2021
5816
Обявяват състава на кабинета на Никулден

Съставът на бъдещото коалиционно правителство ще стане ясен навръх Никулден, информираха източници на Lupa.bg след края на първия кръг преговори по програмата на кабинета, водени от първата политическа сила "Продължаваме промяната". 

По данни и от БСП, и от ИТН, тази седмица те, заедно с колегите им от десницата, трябва да подготвят списъците с имената на проектоминистрите, за да започне дебата за т.нар. "А-отбор" на "Промяната", както съпредседателят на ПП Кирил Петков го обяви след изморителната седмица на кръглата маса. 

Според нашите информатори финалът на обсъжданията за имената е предвиден за края на седмицата, но всички оферти трябва да бъдат представени черно на бяло до свикването на Народното събрание в петък. Тогава ще стане ясно и кои от депутатите ще освободят банките, в случай, че се сдобият с министерски кресла. 

По-рано днес пък съпредседателят на Зеленото движение (в състава на ДБ - б.р.) Владислав Панев потвърди пред БНР, че очаква и съставът на кабинета, и самата програма за управление да станат ясни в началото на следващата седмица, когато празнуват освен носещите името на Св. Николай, и финансистите. 

От думите му се разбра, че в действителност колегата му Борислав Сандов ще е най-вероятното предложение за екоминистър и така Панев ще остане в Народното събрание, където на шефския стол очаквано пак се кани да седне Ива Митева (ИТН). 

А по повод спешните действия за приемането на бюджета за догодина, противно на бързането, обявено от шефката на БСП в оставка Корнелия Нинова, зеленият депутат обяви, че в никакъв случай не било фатално макрорамката да се приеме и през януари. 

Днес пък продължава "чистенето" на спорните точки от програмата на очаквания кабинет, а до дни ще се реши и как да изглежда тя пред публиката - със заявка за първите 100 дни, или с ясно начертан график за пълен 4-годишен мандат.