Оцапаха с расизъм и Малката русалка

Вандали изписаха със спрей „Расистка риба“ рърху каменната основа на статуята

Новини
14:51 - 03 Юли 2020
856
Оцапаха с расизъм и Малката русалка

Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка в Копенхаген, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Върху каменната основа на статуята е изписано със спрей „Расистка риба“, уточнява БТА.

Не е ясно кога е извършена вандалската проява.

Протестиращите от движението „Животът на чернокожите е от значение“ (Black lives matter) по света през последните месеци взеха на мушка статуи на исторически личности, играли роля в расисткото потисничество, но Малката русалка не беше част от тази тема.

Миналата година обаче игрален филм на „Дисни“, римейк на едноименен анимационен филм от 1989 година, предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери беше ангажирана в централната роля, предаде Ройтерс.

„Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката“, каза Ане Грюм-Швенсен, изследовател в центъра „Андерсен“ в Университета на Южна Дания, пред датската агенция Ритцау.

Статуята, открита през 1913 г., е вдъхновена от едноименната приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

Емблематичната фигура през годините е била обект на посегателства от вандали и демонстранти, които са я боядисвали или дори са отчупвали парчета от нея. Преди време тя беше увита в бурка.

През януари върху основата ѝ беше изписано с червена боя „Свободен Хонконг“.

Напоследък в Дания и други статуи станаха обект на посегателство, включително паметник в Копенхаген на датско-норвежкия мисионер Ханс Егеде, свързан с колониалното минало на Гренландия - на него се приписва заслугата за основаването на столицата Нуук през 1728 г.