Оцениха като грешка забавянето на първия локдаун във Великобритания

Това изтъкват британските депутати в публикуван днес доклад

Свят
11:12 - 12 Октомври 2021
2739
Оцениха като грешка забавянето на първия локдаун във Великобритания

Забавянето на първия локдаун заради коронавируса в Англия беше сериозна грешка, основана на групово мислене, което остана неоспорено. Това изтъкват британските депутати в публикуван днес доклад и добавят, че провалите при тестването на положителни случаи и проследяване на техните контакти са изострили кризата, информира "Ройтерс".

Комисиите по здравеопазване и наука към британския парламент публикуваха съвместно доклад от 150 страници за уроците, научени от COVID-19 пандемията след часове на свидетелски показания от повече от 50 души, включително съветници по правителствена политика, здравеопазване и наука.

Недостатъците в отговора на COVID-19 във Великобритания бяха изложени в поредица от специални репортажи на "Ройтерс", включително за забавяне на решението за затваряне, недостатъци в системата за тестване и проследяване и грешки, които доведоха до разпространението на пандемията в старческите домове.

В доклада на британските депутати се изтъкват притеснения и за трите, като се добавя "политически подход на фатализма", който се е стремял да управлява, но не и да потиска COVID-19 заразените в ранните етапи на пандемията, което определя като "сериозна грешка".

"Нашата програма за изпитване и проследяване отне твърде много време, за да влезе в сила. Правителството прие сериозно научните съвети, но трябваше да има повече предизвикателства от всички към ранния консенсус във Великобритания, който забави по -всеобхватното блокиране", казаха законодателите Джеръми Хънт и Грег Кларк, който ръководи комисиите зад доклада, казаха.

Великобритания съобщи за 137 763 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен резултат от теста за COVID-19, осмият най-голям брой смъртни случаи от коронавирус в света.

В доклада се посочва, че разпространението на ваксините срещу COVID-19 е добре планирано и изпълнено, но се предупреждава, че като цяло ще трябва да се извлекат поуки, за да се избегнат повтарящи се грешки, и се препоръчва по-голям акцент върху планирането при извънредни ситуации при пандемия.

"Отговорът на Обединеното кралство, с забележителното изключение от разработването и внедряването на ваксини, в по -голямата си част беше твърде реактивен, за разлика от предвиждащия", се казва в доклада.