Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

Не споделям мненията, че инфекцията сега протича по-леко, казва проф. Стойчева

Общество
12:55 - 28 Ноември 2020
3403
Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

Според последните изследвания на световни учени се очаква активността на коронавируса да продължи още година и половина. Това сподели днес инфекционистът от болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Марияна Стойчева.

"Пациентите, които постъпват в болница, са много тежки. Това са хора с много тежки придружаващи заболявания. За съжаление, тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Това са рискови фактори с висока значимост. За съжаление, не можем да помогнем на всички. Голяма част от тях загиват", коментира тя високата смъртност от COVID-19 пред бтв. 

"Оставили сме много малко легла за други болни с различни заболявания, защото случаите на хепатит и менингит също не спират", каза проф. Стойчева. 

По нейните думи превръщането на болница "Св. Мина" в Пловдив в специализирано лечебно заведение за болни с коронавирус е щяло да облекчи положението, но все пак "Свети Георги" е най-голямата болница в града и през нея са минали 900 пациенти с COVID-19. 

Непрекъснато се обсъждат варианти за откриване на нови легла за болни с коронавирусна инфекция. Още сега функционират 37 легла в другата ни база, съобщи Стойчева.

"Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато.

Това е от необходимост. Ние не приемаме леко болни. Ние приемаме само пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация, тоест с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани", обясни проф. Стойчева.

"Много се надявам и вярвам, че мерките ще имат ефект, защото това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата", заяви инфекционистът, която възлага и големи надежди върху новите ваксини за COVID-19.