Очаква се газът да поевтинее с над 18% от май

Държавната компания на Азербайджан ще има лиценз за търговия със синьо гориво у нас

Новини
12:45 - 25 Април 2023
1327
Очаква се газът да поевтинее с над 18% от май

Комисията за енергийно и водно регулиране ще издаде до две седмици лиценз за търговия с природен газ на държавната компания на Азербайджан СОКАР.

Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, който посочи, че в бизнес плана на компанията за периода 2023-2027 година са осигурени необходимите пари и ресурси за изпълнение на лицензионните ѝ задължения за търговия със синьо гориво.

Иванов отбеляза, че това още повече засилва позициите на България като страна, която става изходна за доставката на природен газ за други страни в региона:

„Ще се подобри сигурността на доставките, както и ще се увеличи и диверсификацията на доставките за другите страни от региона, а заедно с това ще бъде и нагледна реализация на инициативата "Solidarity ring", която беше инициатива от българска страна и беше подкрепена от Европейската комисия. Това още повече засилва нашите позиции като страна, която се явява изходна за доставка на природен газ за други страни в региона".

Очаква се природният газ да поевтинее с над 18 процента от следващия месец.

Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране:

Окончателното си заявление за цените за следващия месец "Булгаргаз" ще внесе на 1 май, когато се очаква и те да бъдат утвърдени от енергийния регулатор.