Очаква се лек спад на безработицата през 2024 година в световен мащаб

Свят
16:16 - 29 Май 2024
1311
Очаква се лек спад на безработицата през 2024 година в световен мащаб

Световният процент на безработица се очаква да намалее леко до 4.9% през тази година от 5.0% през 2023 г., въпреки че неравенствата на пазарите на труда продължават да съществуват, съобщи Международната организация на труда (МОТ) в сряда.

МОТ, агенция на ООН, през януари прогнозираше, че безработицата ще се увеличи до 5.2% поради очакваното нарастване на безработицата в развитите икономики. Променената прогноза се дължи основно на по-ниските от очакваните нива на безработица в Китай, Индия и страните с високи доходи, които бяха докладвани досега тази година, обясни агенцията.

Очаква се процентът на безработица се очаква да се стабилизира през 2025 г., като остане на ниво от 4.9%, се казва в доклада.

Световният икономически растеж беше малко по-стабилен от очакваното през първите месеци на 2024 г., особено в Съединените щати, докато инфлацията намаляваше, което даде известен отдих на доходите на домакинствата. Международният валутен фонд (МВФ) през април повиши прогнозите си за световния растеж за 2024 г. до 3.2% от 3.1%, прогнозирани през януари, главно поради подобрение в перспективите за САЩ.

"Тази стабилизация в макроикономическата среда се превръща в относително стабилна перспектива за пазара на труда," заяви МОТ. Въпреки това, в средносрочен план ситуацията остава несигурна поради очакваните монетарни и фискални корекции в глобален мащаб, като рестриктивните макроикономически политики имат забавен ефект върху пазара на труда, добави организацията.