Очаква се пик на морбили и хепатит А през есента

Лекарите искат да се запази броя на ваксините при децата, за да не боледуват

Здраве
13:07 - 23 Август 2019
2753
Очаква се пик на морбили и хепатит А през есента

Част от промените в имунизационния календар, които бяха на обществено обсъждане до днес, притесниха личните лекари. От здравното министерство поискаха да се намали приемът на някои от задължителните ваксини. Например за туберкулоза и опасните пневмококови инфекции.

Педиатрите са категорични, че не искат отпадане на пробата манту за 11-годишните, защото в момента във възрастовия диапазон 7-18 годишни при около 20% се налага слагане на БЦЖ ваксина. Това заяви д-р Георги Миндов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари пред БНТ. По думите му се очаква есенен пик на морбили и хепатит А.
 
Категорично колеги педиатри не искат да отпадне пробата манту за 11-годишните. Нека да не пренасяме европейските стандарти у нас, защото здравословното състояние на българина е по-различно от европейското, заяви д-р Миндов.
 
Във възрастовия диапазон 7-18-годишни около 20% се налага слагане на БЦЖ ваксина, каза д-р Миндов. При поставянето на проба манту, която е алергична проба, тя показва дали може да е болно детето от туберколоза, дали има нормален имунитет или няма. Когато при пробата на ръчичката на детето няма реакция, това означава, че няма имунитет и трябва да бъде поставена ваксина БЦЖ. При премахването на едната проба манту при тези деца има риск, обясни още лекарят.

По отношение на пневмококовите ваксини - в момента у нас се слага най-ниският клас - най-нисковалентната ваксина. Но тя не е най-евтината. Тя осигурява защита срещу 11 щама, по-добрата е срещу 13 щама. Тук трябва да се зададе въпроса към Министерството защо я е избрала, каза лекарят.