Очаква се САЩ да забранят вноса на руски петрол

Забраната ще включва руски петрол, втечнен природен газ и въглища

САЩ
16:49 - 08 Март 2022
1504
Очаква се САЩ да забранят вноса на руски петрол

Администрацията на Байдън ще наложи забрана за вноса на руски енергоносители в САЩ във вторник без участието на европейските им съюзници, пише американската агенция "Блумберг", като се позовава на свои източници.

Забраната ще включва руски петрол, втечнен природен газ и въглища, според двама души, пожелали анонимност. Решението е взето след консултация с европейски съюзници, които разчитат повече от САЩ на руската енергия, е казал друг източник.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви във вторник допълнителни мерки срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Това се посочва в графика на американския лидер, публикуван от Белия дом. Обръщението се очаква в 17:45 часа българско време.

Фючърсите за суров петрол нараснаха с 4% до над 124 долара в 8:00 часа местно време в Ню Йорк (15:00 часа българско време) Перспективата за забрана за внос на петрол от Русия, може да доведе цените до най-високите им нива от 2008 г.

Руският газ и петрол досега бяха предимно пощадени от санкциите, въведени от САЩ и европейските страни, поради загриженост за икономическото им въздействие, особено върху Европа, която е по-зависима от руския петрол и още повече от руския газ. Правителството на Канада обяви миналия месец, че възнамерява да забрани целия внос на суров петрол от Русия, но този ход беше до голяма степен символичен - страната не е внасяла такъв от 2019 г.

Руският петрол съставлява около 3% от всички доставки на суров петрол в САЩ през миналата година, показват данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Като цяло вносът на руски петрол и петролни продукти представлява около 8% от общия внос на САЩ. Вносът на руски суров петрол от САЩ през 2022 г. е спаднал до най-ниския годишен темп от 2017 година по данни на разузнавателната компания Kpler.