Очакваме 5 млн. тона реколта от зърно тази година

Топ
12:42 - 29 Май 2020
1374
Очакваме 5 млн. тона реколта от зърно тази година

Очакваме добивът от зърно да е поне 5 млн. тона. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на брифинг в Министерски съвет за есенните посеви.

Тя поясни, че по песимистични данни добивът ще бъде около 4.5 млн. тона, а доклади на Европейската комисия я изчисляват на близо 5.8 млн. тона. 

"България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин. Според анализа към момента няма данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб", коментира още министър Танева. 

Тя съобщи, че до 22 май служителите на общинските служби по земеделие са обследвали площите с есенници. "Издадени са констативни протоколи за 28 хил. дка в Североизточна и Източна България, където заради засушаване има пропаднали площи. През януари, февруари и март валежите там са били от 10 до 30% от месечната норма. Всички собственици на пропаднали на 100% площи ще бъдат компенсирани до края на годината", обеща Танева. 

Междувременно председателят на Консултативния съвет Венцислав Върбанов заяви, че няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта. Има само локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България.

Очаква се добра реколта и в световен мащаб, което ще доведе до завишаване на запасите. "Не се очакват сътресения и на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари“, допълни Върбанов.