Очакваме двоен ръст на туристите от Полша това лято

Новини
13:39 - 03 Юни 2022
2701
Очакваме двоен ръст на туристите от Полша това лято

От 12 полски града ще тръгнат чартърни полети за Българското Черноморие, съобщи министърът на туризма Христо Проданов на съвместен брифинг с държавния секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша Анджей Гут-Мостови, който е в България на работно посещение по покана на министър Проданов.

Срещата с медиите бе след двустранен бизнес форум.

Министър Проданов и Гут-Мостови се обединиха в очакването за ръст на броя на туристите и в двете посоки. Специално за България, по заявките за записванията и за полетите, ръстът може да е двоен спрямо 2021 г., каза министър Проданов.

Българският министър напомни, че в последните няколко години е имало отлив на полски туристи - в периода от 2013 г. до 2017 - 2018 г., след което тенденцията се обръща и миналата година вече се отчитат сериозни ръстове.

За полските туристи от интерес са и българските балнео- и спа курорти, посочи гостът.

Министър Проданов напомни, че България вече е насочила достатъчно усилия по рекламата на полския пазар и допълни, че след активния летен сезон ще се представят на този пазар и възможностите за здравен туризъм, рекреация и спа туризъм в България, като по този начин се постигне целта страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

В рамките на визитата на Анджей Гут-Мостови полски експерти са представили опита на страната в прилагането на ваучерната система и гаранционния фонд, както и полската туристическа организация, като министър Проданов каза, че България може да се възползва от полската експертиза по тези теми.