Очакванията за германския износ са нараснали

ЕС
11:44 - 26 Февруари 2024
762
Очакванията за германския износ са нараснали

Доверието сред представителите на германската експортна промишленост е нараснало. Очакванията за износа са се повишили до (-7) пункта през февруари , което е растеж спрямо (-8,5) пункта през януари, се посочва в комюнике на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo).

"Германската икономика почти не се е възползвала от текущите глобални икономически развития",  заяви Клаус Волрабе, шеф на проучванията в "Ифо". "Все още има много пространство за подобрение", добави той.

Само някои отрасли продължават да очакват растеж в износа. Сред тях са стъкларската промишленост, керамиката и производителите на хранителни стоки и напитки. Очакванията за износа са се увеличили в електрическата и електронната промишленост, в които положителните и отрицателните перспективи са почти балансирани в момента.

Сред производителите на машини и оборудване очакванията са за понижение до най-ниското равнище от юни 2020 година. Автомобилостроителите също отчитат продължаващо забавяне на износа. Същото се отнася и за металургичната промишленост.