Очаквано: Борислав Сарафов започва втори мандат в НСлС

Изпълних всичките си цели, заяви шефът на Националното следствие

Политика
15:57 - 09 Ноември 2022
2767
Очаквано: Борислав Сарафов започва втори мандат в НСлС

Борислав Сарафов бе избран за директор на "Национална следствена служба". 

Той е избран единодушно с 9 гласа "за" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това ще е вторият мандат на Сарафов. Първият му мандат официално изтича на 18 декември тази година.

За избор на директор на "Националната следствена служба" бе необходимо мнозинство от 8 гласа от 11-те членове на прокурорската колегия.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Сарафов започва професионалното си развитие през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба, гр. София. През 2001 г. става заместник районен прокурор в Районна прокуратура, гр. Сливница, а през 2001 г. е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София. От 2007 г. е прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховна касационна прокуратура.

През 2011 г. е назначен от Висшия съдебен съвет за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема тази длъжност до 2013 г., когато става заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. От 18 декември 2017 г. е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

"Считам, че заложените цели са изпълнени изцяло, дори надграждах своите цели, като си поставях нови в хода на тези 5 години в рамките на първия мандат. Считам мандата за успешен, но не толкова за мен, а за колегите, с които службата израсна". Това каза на изслушването във Висшия съдебен съвет (ВСС)  Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов заяви, че номинация за втори мандат като директор на НСлС е висока чест за него, но допълни, че това е не толкова признание за него, колкото е признание за успехите и работата на колегите, с които е работил през последните 5 години.

По думите му преди битуваше мнението, че НСлС е в будна кома, а към настоящия момент тя се счита за една елитна структура. Сарафов допълни, че това е единствената структура с национална компетентност след закриването на специализираната прокуратура.

Той посочи, че през изминалата година колегите му от НСлС са разследвали общо 560 производства, както и че са постигнати много сериозни успехи, затова и не мисли, че е необходимо ново преформатиране, защото шестте отдела в НСлС са напълно достатъчни. Следователи от НСлС участват в различни работни групи, като например Националната комисия за борба с трафика на хора и Постоянната комисия, която осъществява унищожаването на наркотични вещества.