ОЧАКВАНО: Цъфва нова лява партия, БСП се спихва

Топ
14:46 - 24 Януари 2022
6794
ОЧАКВАНО: Цъфва нова лява партия, БСП се спихва

БСП се свива и отваря място за нова формация, коментира политологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов в понеделник пред БНР. Според неофициална информация създаването ѝ вече е в ход, научи Lupa.bg.

Коментарът му за състоянието на БСП идва след провелия се в събота конгрес, на които лидерът Корнелия Нинова отново влезе с подадена оставка и си тръгна като редовен председател. Начинът, по който бе избегнато провеждането на пряк вътрешнопартиен избор на нов лидер, бе противоречив и предизвика сериозни критики.

"Вече можем да кажем, че БСП е партията на Корнелия Нинова. Това е добре за Нинова, но не знам колко е добре за БСП. Инерцията е силно нещо, политиката често е това, отвътре погледнато. Отвън обаче е по-ясната картина. Отвън изглежда така, че все едно БСП се свива. Сега прилича на чистка, на единоначалие. Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода", каза Симеонов.

По думите му случващото се в БСП е симптоматично за това, което се случва с добрите партийни организации въобще.

"Може би на мода идват друг тип движения, по-избухливи, по-мрежови, по-разтегливи. Но нека отбележим и един успех на Корнелия Нинова - БСП стана приемлива опция за участие в управлението. Картината не е черно-бяло. Но случилото се на конгреса не говори добре за случващото се в БСП", смята политологът.

Първан Симеонов каза се отваря място за нова формация, но предупреди, че трудно се създава нова партия с отломки.

"Това, което Нинова е прочистила от БСП, трудно може да състави партия. Има шанс и това е президентът Радев. Той е главната фигура в това пространство. Той е харесван и не само от бесепарите, но и от по-широк кръг от хора.

Може би занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова. Нинова възприема Радев като конкурент, това е голяма политическа грешка на БСП. БСП проявява ревност на монополист", посочи политологът.

По информация на Mediapool действително се готви нов политически проект център-ляво, но държавният глава няма пряка връзка с него. Възможно е разочаровани от Нинова социалисти да се включат в новата формация и да опитат да направят общ блок с Мая Манолова, но не тя ще бъде лицето ѝ.

В понеделник Симеонов посочи, че интересното във втория мандат на Румен Радев е какво следва след него. "Има предизвикателства - какви ще са отношенията с правителство, какво ще стане с конституционния дебат, има кризи, които могат да се приписват на президента.

Предният мандат имаше негативна програма - имаше опонент. Това прави нещата по-трудни, защото понякога позитивната програма е по-трудна от негативната", каза той.

Коментирайки управленския стил на премиера и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Симеонов каза, че той "постъпва гъвкаво, опитва да не се кара с никого, има гъвкава политическа линия": "Има опасност много хора да си кажат, че и ранният Бойко Борисов дойде с харизма, беше гъвкав, мислеше в движение. Много хора могат да направят паралел между онова и това управление. Разликата днес може да бъде в предвидимостта, решителността. Ходи по въже настоящето управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец".

Симеонов каза още, че в българското общество се отваря цепнатина и от едната страна стоят формации като ГЕРБ, БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН), от другата страна са формации, които гледат на запад – "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ).

"Нищо не следва от това на този етап, но на следващ това може да се окаже значимият политически разлом. Това е предизвикателство към Румен Радев и той ще трябва да се опитва да продължава да говори и на двете, а това не винаги ще бъде лесно", добави той.