Очаквано: Човешка грешка причина адската катастрофа край Орешец

Ще обезопасяват допълнително фаталния жп прелез

Топ
13:54 - 08 Юни 2022
3327
Очаквано: Човешка грешка причина адската катастрофа край Орешец

Човешка грешка е най-вероятната причина за тежката катастрофа на прелеза край видинското село Гара Орешец, при която загинаха трима души. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт Бойчо Скробански.

Според него по-скоро трябва да се търсят субективни причини за сблъсъка между локомотива на влак и товарен автомобил, при който загинаха двамата машинисти и шофьора.

Сигнализацията се задействала при извозването на локомотива, което означава, че е работела, каза още Скробански.

Сформирана е комисия, която да даде препоръки за допълнително обезопасяване на жп прелеза.

От днес сутринта е възстановено напълно движението на влаковете по линията Видин-София, предава БТА. Железопътното трасе в района на гара Орешец е освободено от четирите вагона и локомотива, както и от тежкотоварния камион, които се сблъскаха челно на охраняем прелез вчера. При инцидента загинаха трима души - двамата машинисти - на 47 г. и на 57 г., и 48-годишният шофьор на камиона, всички от Видин.

Трима пътници бяха леко ранени и веднага им е оказана медицинска помощ на място от пристигналите екипи на спешна медицинска помощ.

 Тежкотоварният автомобил е с напълно откъсната кабина, а операцията по освобождаване на пътя от него продължи близо четири часа. Локомотивът, който е сериозно деформиран, се намира на гара Орешец. Ремонтна група железничари извършваше оглед и демонтираше части от него.

Звуковата и светлинна сигнализация на прелеза работят, но според преминаващи през него шофьори, поради силното слънце светлините трудно се забелязват от определен ъгъл. Затова и те настояват този прелез да бъде охраняем с бариери.

Днес местните жители с автомобили и каруци, както и товарните автомобили идващи от близката кариера, преминаваха със страх и повишено внимание през прелеза. Всички споделят, че светлинната сигнализация трудно се забелязва, няма необходимата видимост и има буйна растителност в непосредствена близост между пътя и релсите до прелеза.

От Националното следствие обявиха пред журналисти, че се работи по всички версии довели до трагичния инцидент, отнел три човешки живота.

Още вчера Националното следствие пое разследването на катастрофата край гара Орешец. Досъдебно производството е образувано още с първия оглед, а разследването е под надзора на прокуратурата във Видин. От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ информираха още вчера, че прелезът край гара Орешец е бил с редовна сигнализация.