Очаквано: Големите вериги виновни за скъпотията

Актуални новини
11:03 - 14 Март 2023
1787
Очаквано: Големите вериги виновни за скъпотията

Поскъпването на храните до голяма степен се дължи на големите търговски вериги. Повишението на цените на сиренето, кашкавали и млякото в магазините е значително по-голямо от ръста при изкупните цени на млякото, показват данни на Министерството на земеделието. Изкупната цена на прясното мляко за година е нараснала с 32%, а цената на сиренето в магазините е повишена с 42 на сто.

В опит да увеличат печалбата си и да компенсират спада на потреблението заради високите цени, търговците са вдигнали надценките си и вече работят с по-голям марж между цената на доставките и крайната цена за потребителите, става ясно от данните на министерството.

Изкупната цена на кравето мляко е средно 1,07 лв. за литър, като през последния един месец не е променяна. Прясното мляко на едро, след като мине през млекопреработвателите, струва средно 2,77 лв., показват данните на министерството.

Това е увеличение с 1,70 лв. на литър, или със 159% спрямо изкупната цена. Любопитно е, че през последната седмица дори има спад на цената на млякото на едро - с 4,8%. Но това засега не се е отразило на цените на дребно, които остават 3,36 лв. за литър.

Оказва се, че цената на млякото нараства над три пъти, или с 2,29 лв. на всеки литър, докато стигне от фермера до рафта в магазина. От тази надценка от 2,29 лв., 1,70 лв. отиват в млекопреработвателите, а останалите 0,59 лв. са за търговците.

Оказва се, че от крайната цена на дребно от 3,36 лв. за литър мляко, близо една трета (31,8%) отиват при фермера, над половината от парите (50,6%) са за млекопреработвателите, а останалите 17,6% са за търговците.

Цената на кравето сирене на едро е средно 13,02 лв. за килограм, показват последните данни на Министерството на земеделието към 1 март. За година сиренето на едро поскъпва с 30,5%, което е малко по-малко от повишението на изкупната цена на млякото е с 32 на сто.

Същевременно крайната цена на сиренето в магазините е средно 17,52 лв., като за година нараства с близо 42%, или доста повече от повишението на цената на сиренето на едро. Това показва, че търговските вериги са увеличили надценката, с която продават сиренето. Данните на Министерството на земеделието показват, че надценките, с които работят търговците при продажбата на сирене, са нараснали още от средата на миналата година.

През февруари цените на сиренето на едро са останали почти без промяна - има повишение само с 0,1%. Но това не пречи ръстът на цените на дребно да продължи. Само за месец кравето сирене в магазините е поскъпнало с 2,6%. Подобна е ситуацията и при кашкавала. През миналия месец цената на кашкавала на едро също е почти без промяна - има увеличение от 0,4% до 20,32 лв. за кг. Въпреки това цената на кашкавала в магазините е повишена с 8,1% за месец до 25,75 лв. за кг.