Очаквано: Кабинетът на Бойко Борисов оцеля

Политика
11:35 - 21 Юли 2020 (обновена)
3530
Очаквано: Кабинетът на Бойко Борисов оцеля

Правителството на премиера Бойко Борисов в неговия трети състав отново оцеля след петия вот на недоверие, внесен срещу него от опозицията. Само депутатите от БСП и ДПС гласуваха "за" вота с едва 102 гласа и така правителството остава на власт, въпреки близо 2-седмичните протести на жълтите павета с искания за оставка. Против вота бяха 124, въздържали се бяха 11. 

Kворумът при регистрация за старт на извънредното заседание бе от 100 при 198 отчели се в сградата народни избраници. А само трима народни представители не успяха да се включат в гласуването днес от общо 240. От БСП отново поискаха лично премиерът Борисов да се яви в пленарната зала. "Отсъствието на премиера вчера не бе по негово желание, а защото бе на заседание на ЕС, на което договори 29 млрд. евро за България. И днес не може да присъства, защото още пътува", обясни шефката на НС Цвета Караянчева по повод настояването на левицата. 

Преди вота правосъдният министър отново обясни, че не приемал каквито и да е критики спрямо неговото министерство, въпреки че бил готов винаги с оставка в джоба. 

"Прави се безпрецедентен опит за метеж, който се прави от самоизяждащата се БСП. А в него бе изведен най-големият фелдфебел - Румен Радев", отсече депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в обяснение на отрицателен вот. Той отправи редица обиди към шефката на червените Корнелия Нинова и нейните сподвижници. Подобно мнение изрази и колегата му Маноил Манев. "Няма как да не сте се убедили, че истинската демокрация не се гради с кръв и насилие, а чрез избори", добави Гърневски. А Манев пък напомни, че е лесно да се изразява омраза, но е трудно да се управлява в криза. 

Лидерът на "ВОЛЯ" Веселин Марешки също се включи в процедурата по отрицателните вотове, като напомни, че БСП винаги е предизвиквала национална катастрофа. "Няма как да допусна служебен кабинет", добави още той в мотивите си. И отправи упрек към опозицията и защото там, където левицата е излъчила кметове на последните местни избори, по тези места не се било случило нищо добро.