ОЧАКВАНО! Километрични опашки се извиха пред Пловдив (СНИМКИ)

Гражданите се тревожат как да отидат до вилите си, полицаите питат за служебни бележки

Актуални новини
13:57 - 21 Март 2020
7520
ОЧАКВАНО! Километрични опашки се извиха пред Пловдив (СНИМКИ)

Под блокада се събуди Пловдив днес сутринта. Огромни опашки от автомобили се извиха на входовете на града, където са разположени 13 КПП-та със служители на МВР. Те спират всяка кола, опитваща да влезе или излезе от града, описва в. "Марица" ситуацията в свой репортаж.

Блокадата започна точно в полунощ, както гласи заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Всички входно-изходни артерии са с полиция. 

Полицаите упорито обясняват на тези без служебни бележки, че от утре вече няма да могат да минат. Много от хората имаха вили из селата до Пловдив и питаха какво да направят, за да ги пуснат да си нагледат имотите. 


Сутринта на КПП-то на Карловско шосе се образува опашка от спрени коли. От полицията предупредиха, че се пропускат само пристигащи и излизащи, посочени в заповедта. 
Ще преминават само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. За да бъдат пропуснати, те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя, че работят на територията на съответната област.

Транспортът на стоки и куриерските услуги попадат в графата служебни пътувания, така че те не се преустановяват. Проверяват се и пътниците в междуградските автобуси.


Около 9,30 часа от двете страни на Асеновградско шосе се проверяваха всички коли.  Униформените разпитваха пътниците по какъв повод влизат или напускат града. Предупреждаваха, че трябва да имат служебна бележка и ако до утре не си я набавят, преминаването им ще е невъзможно. Опашката вървеше бързо, тъй като на пунктовете имаше по 6-7 полицаи.
  


Спрян много рано сутринта се оказа автомобил със строителни работници от Асеновград, които искаха да влязат в Пловдив, където се намирал обектът им. Двамата мъже обясниха пред екип на „Марица”, че чакат работодателя да им изпрати снимана служебната бележка, за да я покажат на полицаите.  


Около 10 часа на входа и на изхода на кв. "Скобелева майка" бе истински ад. Опашката от автомобили от „Тракия” бе дълга километър, двойна по-голяма се оказа тя от другата страна - по бул. „Мария Луиза”. 


"Това вече са прекалени мерки, страхувам се , че така ще блокира работата в цялата страна”, коментира Марин Линчев. Мъжът обясни, че чака вече 20 минути, трябва да пътува по работа до Първомай и се е подсигурил със служебна бележка. 


Нямаме служебна бележка, но не сме тръгнали на разходка, а да видим близките си, може би за последно,  защото се говори, че съвсем ще затворят областите. Чудим се дали да ги взимаме при нас или да ние да останем при тях”, обясни Катерина Атанасова. Другият вариант бил да се разделят временно в семейството и тя или мъжът й да остане при възрастните. Ще се помолим да ни пропуснат, дано проявят разбиране.

 

Снимки: Наташа Манева, в. "Марица"