Очаквано: КС отряза част от съдебните промени, Радев пак избира по " домова книга"

Конституционните съдии се разделиха на две за служебния кабинет и правомощията на президента

Новини
14:50 - 26 Юли 2024
5582
Очаквано: КС отряза част от съдебните промени, Радев пак избира по "домова книга"

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон част от промените, свързани със съдебната реформа.

За други текстове на направените от парламента конституционни промени не е събрано мнозинство.

В заседанието днес са участвали всички конституционни съдии.

Съдът с решението си отменя като противоконституционни промените, касаещи съдебната система, а по отношение на орязаните правомощия на президента за служебното правителство и народното събрание като постояннодействащ орган съдиите са гласували на почти две половини.

6 от 12-те конституционния съдии смятат, че тези норми са противоконституционни, но за да стане факт решението са нужни поне 7 гласа в КС. Също така КС е разделен и по отношение на разрешението хора с двойно гражданство да стават депутатите и министри.

Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета - Висшия прокурорски съвет и Висшия съдийски съвет. 

Отпадат и приетите от 49-ото Народно събрание текстовете, свързани с ограничаване на правомощията на главния прокурор, с ограничаването на неговия мандат и с въвеждането на механизъм за разследване на обвинител номер едно. 

По този начин на практика се отменя цялата съдебна реформа. 

Съдиите уточняват, че посочените конституционни разпоредби запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Правните последици, настъпили при действието на тези промени в посочените конституционни разпоредби до влизане в сила на настоящото решение, запазват своя правен ефект.

Промените в конституцията влязоха в сила на 26 декември миналата година.Те почти веднага бяха атакувани от президента Румен Радев, който оспори осем текста. Те бяха в частта за служебния премиер и за парламента, който продължава да работи и при служебно правителство, но без да атакува измененията в раздела за съдебната власт.  

Депутатите от ИТН, "Възраждане" и БСП атакуваха измененията в цялост.  

През месеците на обсъждане в КС по делото бяха получени 26 становища от водещи юристи и организации, които в преобладаваща част бяха негативни по отношение на промените във Върховния закон.  

Както се очакваше заедно с промените, съдиите се произнесоха и по механизма за разследване на главния прокурор. Това дело беше образувано по искане на бившия главен прокурор още преди повече от година. Неофициално се знаеше, че КС ще се произнесе по него след промените в основния закон. Докладчици по това дело са отново шефката на съда Павлина Панова и Красимир Влахов.