Очаквано: Недостиг на работници в британските ферми

COVID-19 „изгони“ сезонните гастарбайтери от Острова

Новини
12:22 - 29 Март 2020
4259
Очаквано: Недостиг на работници в британските ферми

Остър недостиг на работна сила за започващия селскостопански сезон отчитат фермерите на острова, пише “The Guardian”. За работа на полето всяка година са необходими поне 90 000 души, които досега са идвали от Източна Европа.

Най-непосредствена е заплахата за реколтата от аспержи, която трябва да започне да се прибира още през април, предаде Нова тв.

„Ще има недостиг на работна ръка. Заради COVID-19 90 процента от работниците, които обикновено са от Европейския съюз, няма да дойдат“, твърди Стефани Моурел, представител на една от организациите, които снябдяват фермите зад Ламанша със сезонни работници. „Вследствие на панденията изведнъж се оказахме с над 2500 свободни места, а работата трябва да започне на 22 април и да продължи до октомври“, коментира Бевърли Диксън, ръководител „Човешки ресурси“ в един от големите британски доставчици на марули.

Великобритания се опитва да компенира недостига на сезонна работна сила с кампанията „Feed The Nation!” (“Нахрани държавата!“), но на този етап кандидатствалите за прибиране на реколтата са недостатъчно. На фона на необходимите 90 хиляди души, засега в програмата са кандидатсвали едва около 10 хиляди. Това показва статистиката на компаниите, набиращи работна сила.