ОЧАКВАНО: Партийната субсидия остава 8 лева на глас

Политика
14:51 - 05 Май 2021
3318
ОЧАКВАНО: Партийната субсидия остава 8 лева на глас

Депутатите очаквано не успяха да свалят партийните субсидии от 8 на 1 лев на глас по предложение на Има такъв народ на Слави Трифонов. След като първоначално при гласуването те го приеха, при повторното натискане на бутоните се оказа, че "за" са само 76 народни избраници, 86 са "против", а шестима се въздържаха. И БСП, и ДПС, и ДБ, и част от "Изправи се! Мутри вън!" гласуваха срещу предложението, а ИТН и ГЕРБ се обявиха в негова полза. 

Решението дойде след близо 4 часа дебати и процедурни хватки, в които Мая Манолова и Татяна Дончева бяха определени като десни от ГЕРБ, а ИТН многократно обвиниха досегашните управляващи от мнозинството в лъжи. 

"Не знам какво правим, много е нелепо, предлагат се съдебна реформа, социална реформа, при положение, че всички знаем, че ние няма да заседаваме утре. Ние тук очевидно сме в предизборна кампания и превръщаме парламента в посмешище", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

"Факт е, че се намираме в предизборна кампания, която се изразява в един потресаващ поток от лъжи, които действащият премиер лее", посочи председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

Предложението за намаляване на възнагражденията на депутатите остана само като идея, но пак разпали дебатите в залата.