Очаквано: Прекратиха делото срещу бившия шеф на ДАР Драгомир Димитров за теч на тайни

Разузнавачът бе обвинен, че е облагодетелствал чуждестранно дружество от партньорска държава с 91 500 евро

Топ
13:39 - 22 Февруари 2024
2126
Очаквано: Прекратиха делото срещу бившия шеф на ДАР Драгомир Димитров за теч на тайни

Софийската военно-окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу бившия шеф на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) Драгомир Димитров. Решението е потвърдено и от Софийския военно-окръжен съд през септември м.г. То не е обжалвано или протестирано и е влязло в сила. 

Според военните прокурори не са открити доказателства той да е извършил престъпление по служба като шеф на разузнаването. Няма данни да е облагодетелствал чуждестранно дружество от партньорска държава с 91 500 евро, е заключението на разследването.

Специфичното при престъплението по служба е, че трябва да се открие специална цел. В случая такава нямало.

За делото не се знае много, защото досъдебното производство е секретно заради това, че засяга разузнаването и класифицирана информация, с каквато борави ДАР.

На 21 януари 2020 г. Софийската военно-окръжна прокуратура съобщи, че му е повдигнато обвинение за престъпление по служба.

Тогава стана ясно, че той е привлечен под отговорност за това, че за времето от 14 юли до 9 август 2016 г. като председател на ДАР е нарушил служебните си задължения. Той не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро. Според обвинението били “настъпили немаловажни вредни последици”. На Драгомир Димитров беше определена парична гаранция в размер на 5000 лв. След това 4 години за делото не се чу нищо.

Най-общо разследването е за това, че на 14 юли 2016 г. бившият шеф на разузнаването утвърдил предложение за купуване на система за обмен на информация между служители, нещо като вътрешен чат. Тя била доставена от чуждестранно дружество, специализирано в тази сфера. Така че опасността от теч на данни и рискът от разгласяването на класифицирана информация бил нулев.

Според прокуратурата проблемът бил, че ДАР не поискал от ДАНС потвърждение, че чуждата фирма може да борави с класифицирана информация, тоест с държави тайни.