Очаквано: Румен Радев наложи вето върху закона за F-16

Топ
14:47 - 23 Юли 2019
4297
Очаквано: Румен Радев наложи вето върху закона за F-16

Държавният глава Румен Радев очаквано наложи вето върху закона за закупуването на US самолетите F-16. Още преди подписването на договора, той бе сред най-активните противници на спогодбата с американците. Радев предлагаше да се сключи договор с "Грипен". Така се стига и до президентското вето на сделката.

Става дума за Закона за ратифициране на международен договор BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка", международен договор BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16", международен договор BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" и международен договор BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване", приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Вижте мотивите за ветото.

Поради голямата обществена значимост на този въпрос президентът ще направи изявление за медиите след държавното си посещение в Хърватия - на 24 юли, сряда, в 18 часа на „Дондуков“№2.