Очакват се резултатите за готовността ни за Шенген

Докладът ще бъде обсъден в Брюксел през следващата седмица

Свят
08:18 - 21 Октомври 2022
2453
Очакват се резултатите за готовността ни за Шенген

Поредна важна стъпка по пътя на страната ни към Шенген. Днес се очаква да станат ясни резултатите от проверката на експертната мисия, която по-рано този месец по покана на София и Букурещ инспектира външните граници на двете страни. Докладът ще бъде обсъден в Брюксел през следващата седмица.

А окончателното решение, трябва да бъде взето единодушно в Съвета на Европейския съюз. Във вторник Европарламентът излезе с резолюция за незабавното приемане на двете страни в Шенген.

Единствената страна, която се съпротивлява на този етап, е Нидерландия. Последният сигнал за това дойде в четвъртък, когато парламентът в Амстердам излезе с резолюция срещу приемането на България и Румъния в Шенген.

Вчера служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че „Вратата към Шенген е широко отворена за България“.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, призоваваща държавите членки да не отлагат повече присъединяването на двете страни.

Заместник-министърът на вътрешните работи Моника Бийчър също е оптимист за приемането на България в Шенген до края на годината.