Очень плохо: "Газпром" за първи път излезе на загуба от 1999 г. насам

Руският държавен монополист загуби близо $ 7 милиарда през 2023-а заради спрените доставки в Европа

Новини
21:36 - 02 Май 2024
4374
Очень плохо: "Газпром" за първи път излезе на загуба от 1999 г. насам

Руският държавен газов монополист "Газпром" отчете загуба от 629 милиарда. рубли през миналата година, което е равностойно на 6.84 млрд. долара. Това е първата година с нетна загуба за компанията от 1999 година насам, пишат световните агенции. Приходите на компания са намалели двойно само за една година.

Акциите на енергийната компания поевтиняха 4,4%, което е най-рязкото понижение от повече от година насам, на фона на опасенията на пазара относно перспективите за изплащане на дивиденти. Най-големият акционер на "Газпром" е руското правителство, чийто бюджет е под натиск на фона на нарастващите военни разходи и западните санкции.

Нетната загуба е следствие от ограничаването на газовите потоци към Западна Европа, която беше най-големият купувач на руски газ. Същевременно спадащите цени на газа на фона на топлото време, слабото търсене и препълнените запаси, също допринесоха за загубата на "Газпром". Приходите от газ за групата на “Газпром“ са намалели с 40% до 4,88 трилиона рубли, се посочва в доклада.

Въпреки че "Газпром" продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски държави, през миналата година потоците му към Европа са намалели до най-ниското ниво от началото на 70-те години на миналия век.

Тази година Руската федерация очаква доставките на газ по тръбопроводите за външни пазари да се увеличат с 18% до 108 млрд. куб. м в сравнение с 2023 г. Според експерти на „Блумбърг“ дори и повече доставки да се насочат към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар.