Очертаха се фаворитите за спечелването на Златната топка

Лео Меси се отдалечи от трофея, но двама от Премиършип го доближиха

Спорт
22:13 - 10 Юли 2019
12251
Очертаха се фаворитите за спечелването на Златната топка

След приключването на Шампионската лига, силните първенства в Европа и Копа Америка, изглежда, че за Златната топка има няколко открояващи се претендента. Не е изненада, че двама от тях са от Ливърпул, който спечели Шампионската лига, а третият – Лионел Меси, спечелил Ла Лига и Златната обувка.

Определено в личен план Алисон Бекер спечели най-много трофеи. Освен Шампионската лига, бразилският страж прибави и Копа Америка с Бразилия.
Върджил Ван Дайк пък загуби финала на Лигата на нациите. Лионел Меси си спечели много неприятели с изказванията си за корупцията по време на Копа Америка. Не е изключено при триумф на Садио Мане в Купата на Африканските нации и той да попадне сред претендентите за най-престижния индивидуален трофей.

В съвременният футбол изглежда почти невъзможно вратар да спечели Златната топка. Всичко днес се опира до отбелязаните голове и асистенциите. Но Бекер изпрати изключителен сезон, освен двата трофея, той спечели три Златни ръкавици. Бекер е стражът с най-малко допуснати голове във Висшата лига, Шампионската лига и Копа Америка.

След първият и единствен към момента страж, спечелил Златната топка, четирима са попадали в челната тройка. Първият е Дино Дзоф, останал втори след Йохан Кройф през 1973 г. След това Оливер Кан завърши трети в две поредни години (2001 и 2002), а Джиджи Буфон бе изпреварен от сънародника си Фабио Канаваро през 2006 г. Последният вратар, попаднал в челната тройка, е Мануел Нойер през 2014 г.

Тогава дори световната титла на немския страж не му помогна да спечели престижната награда. Този сезон изглежда невъзможно Бекер да не попадне в тройката. Но дали двата трофея и трите индивидуални приза ще му помогнат да спечели трофея, то това зависи повече от представянето на съперниците му.

Сезонът изглеждаше невероятен за Лео Меси. Аржентинецът отбелязваше гол след гол, а Барселона мачкаше съперниците си. След онова 3:0 на "Камп Ноу" срещу Ливърпул, изглеждаше невъзможно мърсисайдци да се класират за финала. А при спечелване на Шампионската лига, нямаше да има сила, която да вземе трофея от Меси.

Но при реванша на „Анфилд“ той не успя да помогне на отбора си, а той загуби с 0:4 и отпадна от турнира. Меси имаше шанс на поправителен по време на Копа Америка. Но на турнира в Бразилия Аржентина бе далеч от впечатляваща. „Албиселесте“ едва се промъкна от групите, а на полуфинала се срещнаха с домакина Бразилия.

Там отново Лео Меси имаше шанс да се пребори за Златната топка. Аржентинецът трябваше да изведе „гаучосите“ до финала и да вдигне трофея. Но със скандалите относно напускането му на турнира и отказа да вземе медала си, то неговите шансове за престижната награда се сринаха.

Преди дни букмейкърите пуснаха залози за спечелването на Златната топка. Според тях Върджил Ван Дайк е основният претендент. Холандският защитник бе сред най-добрите футболисти на Ливърпул през изминалия сезон. Голяма част от сухите мрежи на Алисон са именно благодарение на силната игра на Ван Дайк.

Загубата във финала на Лигата на нациите леко намали амбициите на холандеца за приза. Въпреки това е много вероятно той да спечели наградата, като той ще бъде първият настоящ играч на Ливърпул, печелил Златната топка, след Майкъл Оуен.