Очите страдат през лятото

Ултравиолетовите лъчи са опасни не само за кожата, но и за зрението

Здраве
13:41 - 24 Юли 2019
2571
Очите страдат през лятото

Статистиката показва, че травматизмът се увеличава с идването на лятото, а нараняванията на очите са честа причина пациентите да търсят консултация със специалист. Те са много и разнообразни, а в доста случаи и с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури, при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход.

През лятото травматизмът е свързан с повече ремонти, градинарство и игри на открито. В лятно-есенния период, по време на беритбата на плодовете, стават битови травми от одраскване на роговицата на окото от листата и от клоните на дърветата. Друга опасност за очите е използването на различни химически агресивни вещества в домакинството, защото топлите месеци са предпочитани за голямото чистене. Препоръчва се носенето на подходящи предпазни очила, когато това е възможно.

Това споделя д-р Димитриос Власиадис, началник на Отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Той посочи, че най-честите проблеми, заради които пациентите търсят помощ при офталмолога, са още конюнктивитите, алергиите и Синдромът на сухото око. Около 20 на сто от българите получават тези оплаквания, провокирани от горещините в съчетание с интензивното ползване на компютри, таблети, смартфони.

Ултравиолетовите лъчи са опасни както за кожата, така и за очите, а честото и прекомерното излагане на слънце без очила също е вредно за зрението, напомни д-р Власиадис. Ако всеки не се погрижи адекватно да защити очите си в дългосрочен план, това може да доведе до развитие на птеригиум (външно перде), катаркта (вътрешно перде), проблеми с ретината. Установено е, че хора които работят на открито развиват с около 10 години по-рано катаракта в сравнение с хората, които работят на закрито.  

Плувните басейни и морето са идеални места за заразяване с вирусен или бактериален  конюнктивит. Струпването на много хора, водната среда и бактериите в площите около нея са лесна предпоставка за предаване на заразата. Проблем създава и прекомерната употреба на дезифектанти. Тогава може да се получи токсично засягане на целия преден очен сегмент.

Конюнктивитът протича със зачервяване на очите и секрет. Заболяването може да доведе до намаляването на зрението, когато се засегне и роговицата.

Добрата лична хигиена е основната предпазна мярка срещу  тези инфекции. Конюнктивитът се предава чрез контакт било директен или индиректен, чрез общи предмети или принадлежности.

Друг актуален летен проблем са алергичните конюнктивити или така нареченият вернален конюнктивит. Обикновено се диагностицира с първите силни слънчеви лъчи в началото на пролетта и затихва в края на август. Те се причиняват от различни алергени и симптомите са от лек сърбеж и зачервяване до обилно сълзене, светлобоязън и подуване на клепачите. Най-често се засягат деца от 2 до 6 г. и предимно момчета.

В случай на алергии е добре да се избягва запрашена среда. Препоръчително е носенето на слънчеви очила, които осигуряват физична бариера и шапка с козирка. Хората с алергии трябва често да си изплакват очите и задължително да влизат  в басейни с плувни очила.

Синдромът на сухото око наподобява симптомите на алергия и засяга почти всеки пети. През летните месеци с покачването на температурите и използването на климатиците оплакванията се засилват. Ускорява се изпаряването и започва дразнене, зачервяване, често мигане, усещане за чуждо тяло, светлобоязън и парене. В тези случаи е подходящо използването на  изкуствени сълзи.