Оцветителите в храната са опасни за хора с влошен имунитет
Изкуствените оцветители в храните може да предизвикат заболяване, ако имунната система не функционира добре, установиха учени от медицинско училище "Айкан" в Маунт Синай, САЩ, цитирани от "МедикълЕкспрес".
Резултатите от изследването им са публикувани в сп. "Сел метаболизъм". Проучването е проведено върху мишки, при които цитокинът IL-23 (интерлевкин-23) e бил нерегулиран и които са развили колит след консумация на продукти с изкуствени оцветители. Макар все още да не е известно дали оцветителите имат подобен ефект и върху хората, учените възнамеряват да проверят как точно цитокинът IL-23 ускорява развитието на колит след консумация на храни с оцветители.
"Сериозните промени в концентрацията на замърсители на въздуха и водата и увеличеното използване на преработени храни и добавки към хранителните продукти през последния век имат връзка с ръста във възпалителните и автоимунните заболявания", каза Серджо Лира, един от ръководителите на изследването и преподавател по имунология в "Айкан".