Одеса е ударена с балистични ракети

Украйна
11:02 - 30 Октомври 2023
2854
Одеса е ударена с балистични ракети

В Одеса сутринта на 30 октомври са чути експлозии по време на въздушно нападение в южната част на Украйна, пише "Украинская правда". Кореспонденти на телевизия "Суспилне" съобщиха, че в града са се чули няколко експлозии. Досега се знае за поне три експлозии в Одеса, отбелязва РБК-Украйна.

Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили предупредиха за заплаха от използване на балистични оръжия в района на Одеса.

"Одеска област, останете в убежищата, докато не бъде отменено предупреждението за въздушна атака", обърна се към гражданите Олег Кипер, губернатор на Одеска област.

"Балистичната ракета, ако бъде изстреляна от територията на Крим, лети сравнително кратко време. От изстрелването за няколко минути. Трябва да разберем това и да реагираме незабавно. Защото балистиката е бърза. Всъщност това се случи сега", коментира ударите Юрий Игнат, представител на ВВС на украинските въоръжени сили. "Вие съобщихте, че вече има експлозии. Ще изчакаме доклади от местните власти за това какъв вид оръжие е използвано."

Военният експерт Александър Коваленко, цитиран от УНИАН, без да чака изявление на властите, предположи, че става въпрос за свръхзвукови противокорабни ракети "Оникс". "Въпреки факта, че в Одеса няма системи за противовъздушна отбрана, способни да прихванат "Оникс", преди това те се използваха предимно през нощта", написа Коваленко в своя "Телеграм" канал.