Одобриха методика за определяне на границите и вида на дюните

У нас
14:21 - 20 Януари 2024
1681
Одобриха методика за определяне на границите и вида на дюните

Одобрена е Методика за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни. Целта е създаването и поддържането на специализираните карти и регистри на тези природни обекти.

Въвеждането на подобна единна методика е важна стъпка към осигуряването на обективно, безпристрастно и научно-обосновано отразяване в максимална степен на териториите, заети от пясъчни дюни в специализираните карти, посочват от Министерството на околната среда и водите.

Методиката е разработена със съдействието на Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките и е рецензирана от двама учени от СУ "Св. Климент Охридски". Тя интегрира научните познания и методи с нуждите на администрацията за правилното прилагане на законодателството, свързано с определянето и опазването на пясъчните дюни.

За създаването на методиката са направени обобщения на най-важните научни източници по отношение на крайбрежната геоморфология и фитоценологичните характеристики на дюните, както на международно, така и на национално ниво. Библиографията включва почти сто научни публикации, разгледана е и съществуващата информация за уязвимостта на дюнните местообитания, особено от засилващия се антропогенен натиск в крайбрежните територии, както и различните усилия на институциите и проблемите при тяхното проучване и опазване.

Методиката съответства на изискванията за едромащабно картиране. Предложените в нея процедури са съвременни и могат научно да докажат наличието, обхвата и характеристиките на дюнния релеф.