Одобриха План за държавните концесии до 2027 г.

Новини
19:42 - 20 Януари 2021
1188
Одобриха План за държавните концесии до 2027 г.

Министерският съвет одобри приетия от Координационния съвет по концесиите План за действие за държавните концесии за периода 2021 - 2027 година.

Планът е разработен в съответствие с Националната стратегия за развитие на концесиите в Република България за периода 2018 - 2027 година (Стратегията) и обхваща програмен период 2021 - 2027 г. Това съобщи правителствената информационна служба.

Планът за действие служи за определяне на концесиите, чрез възлагането на които ще се изпълнят целите и приоритетите, включени в Стратегията, за посочения програмен период. В него са включени планираните процедури за определяне на концесионер, които ще се провеждат по реда на Закона за концесиите и на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и планираните процедури за предоставяне на концесии за добив на минерална вода, които ще се провеждат по реда на Закона за водите, наричани „проекти за концесии“.

Проектите за концесии са определени по приоритетите и специфичните цели на Стратегията и са разпределени по години в зависимост от годината, през която се планира откриване на процедурата.

По предложения на министри в съответствие с провежданата от тях секторна политика, в Плана за действие са включени проекти за концесии по следните приоритети и специфични цели на Стратегията:

- По Приоритет 2: Услуги, свързани с техническата инфраструктура в областите транспорт, пътища и пътни съоръжения, транспортна инфраструктура в населените места, водоснабдяване и канализация, топлоснабдяване и третиране на отпадъците, Специфична цел 2.1. - „Транспорт“.

- По Приоритет 3: Природни ресурси - морски плажове; минерални води и др.: Специфична цел 3.1. - „Морски плажове“ и Специфична цел 3.2. - „Добив на минерална вода за бутилиране“.

С оглед публичност и прозрачност на държавната политика в областта на концесиите одобреният от Министерски съвет План за действие ще бъде публикуван в информационния раздел на Националния концесионен регистър.