Официален език - английски

За първи път четири отбора от една държава ще спорят на два финала и един град ще бъде представен от три клуба

Нещо за четене
17:37 - 10 Май 2019
2914
Официален език - английски

В Баку и в Мадрид официалният език ще е английски. На 29 май азербайджанската столица ще е домакин на финала на турнира Лига Европа, а няколко дни по-късно, на 1 юни, столицата на Испания ще приюти сблъсъка за трофея в Шампионската лига.

Дотук нищо ненормално - европейски футболни турнири, финали на тези сблъсъци, топло време, невероятна атмосфера, четири отбора.

Да, но тези четири отбора са английски - представители на Висшата лига, където всяка седмица мерят сили с останалите опоненти в най-силното клубно първенство в Европа и в света.

Съвременници сме на нещо изключително, просто сме част от историята на футбола и новата история на футболна Европа.

Ливърпул, Тотнъм, Арсенал и Челси - това са имената на отборите, които направиха така с представянето си, че цял свят да пише и да говори за тях. За перипетиите, които преминаха, за съперниците, които преодоляха и най-вече за начина, по който го сториха на полуфиналите в двете надпревари.

Ливърпул преодоля три гола пасив от първата среща с Барселона и зашлеви звучен шамар на високомерните каталунци - с 4:0 на "Анфийлд Роуд" онова 0:3 от "Камп Ноу" отиде в небитието.

Ден по-късно Тотнъм сътвори друго чудо - след загубата с 0:1 в Лондон от младите лъвчета на Аякс, повечето бяха отписали Шпорите, които бяха без Хари Кейн. И ситуацията стана още по-тежка - 0:2 изоставане на полувремето на "Йохан Кройф арена" в Амстердам. И тогава на сцената се появи Лукас Моура, който заши три гола на холандците и отприщи куп емоции сред феновете. А третото попадение падна в последната секунда на добавените 5 минути.

И се стигна до английски финал, за който всички започнаха да пишат и говорят, да се вадят статистики. Но тези статистики се оказаха ненужни, тъй като още 24 часа по-късно щяха да се правят нови.

Арсенал и Челси също си подпечатаха визите за Азербайджан и ръководствата започнаха да организират чартърите до Баку, където този сезон ще е финалът на Лига Европа.

От четирите английски отбора финалисти Арсенал най-лесно проправи своя път - 3:1 и 4:2 срещу Валенсия.

Челси трябваше да изстрада дузпите срещу Айнтрахт Франкфурт, за да срещне се изправи пред възможността да срещне в битка за трофея съгражданите си.

Мачът в Баку ще е вълнуващ и поради още една причина - последният двубой в кариерата на вратаря Петер Чех. Чехът, който сега защитава цветовете на Арсенал, ще трябва да се изправи срещу бившия си клуб Челси, където игра 11 сезона. Финалът на една блестяща кариера.

И сега още малко статистика.

Финалът на Шампионската лига и този на Лига Европа през 2019-та ще бъдат третият и четвъртият в историята, в който два английски отбора се изправят един срещу друг в битка за даден трофей. През 1972 година Тотнъм кръстосва шпаги за Купата на УЕФА с Уулвърхептън и през 2008-ма в Шампионската лига Манчестър Юнайтед с Челси.

Тотнъм осмият различен английски отбор, който ще участва на финал за Шампионска лига след Арсенал, Астън Вила, Челси, Лийдс Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Нотингам Форест.

А Лондон е първият град с три финалиста.

Единственият случай, в който друга държава има четири финалиста в Европа в рамките на един сезон, е през 1989/90. Тогава евротурнирите обаче са три. Италия има по един финалист в КЕШ и КНК, както и два в Купата на УЕФА. Милан побеждава Бенфика с 1:0 във финала за КЕШ, Ювентус надвива Фиорентина за Купата на УЕФА с общ резултат 3:1, а Сампдория печели КНК след 2:0 след продължения срещу Андерлехт.

Има няколко случая в историята на евротурнирите, в които три от четирите финалиста на двете основни надпревари под егидата на УЕФА са били от една държава. Никога обаче не се е случвало те да бъдат от един град. Сега Англия разполага с четири тима на финалите, а Лондон е с три клуба – Арсенал, Тотнъм и Челси.

Списък на случаите на една държава с три финалиста (без да е включен несъществуващият турнир за КНК):

1980 г., ФРГ

КЕШ: Нотингам – Хамбургер 1:0

УЕФА: Айнтрахт (Франкфурт) – Борусия (Мьонхенгладбах) 3:3 общ резултат (Айнтрахт печели трофея заради повече голове на чужд терен)


1990 г., Италия

КЕШ: Милан – Бенфика 1:0

УЕФА: Ювентус – Фиорентина 3:1 общ резултат


1995 г., Италия

ШЛ: Аякс – Милан 1:0

УЕФА: Парма – Ювентус 2:1 общ резултат


1998 г., Италия

ШЛ: Реал (Мадрид) – Ювентус 1:0

УЕФА: Интер – Лацио 3:0


2014 г., Испания

ШЛ: Реал (Мадрид) – Атлетико (Мадрид) 4:1 след прод. (1:1 в ред. вр.)

УЕФА: Севиля – Бенфика 4:2 след дузпи (0:0 в ред. вр. и прод.)


2016 г., Испания

ШЛ: Реал (Мадрид) – Атлетико (Мадрид) 5:3 след дузпи (1:1 в ред. вр. и след прод.)

УЕФА: Севиля – Ливърпул 3:1