ОФИЦИАЛНО: 78 са американците на "Козяк"

"Възраждане" засипа Теодора Генчовска с въпроси за щатското посолство у нас

Свят
16:00 - 12 Юли 2022
7869
ОФИЦИАЛНО: 78 са американците на "Козяк"

Точният брой на дипломатите и чиновниците в американското посолство в България е 78 души. Това е официалният отговор на външния министър в оставка Теодора Генчовска по питане на депутата от "Възраждане" Николай Дренчев, провокирано от гоненето на няколко дузини руснаци от "Драган Цанков" по решение на правителството на Кирил Петков. 

От тези 78 американци 57 са дипломатически служители, а 21 - административно-технически състав. "Обслужващ персонал няма регистриран", уточняват от канцеларията на Генчовска.

В социалните мрежи партията на Костя Копейкин и нейните симпатизанти тръбят от месеци, че на ул. "Козяк" 16 имало стотици янки, работещи "против българския национален интерес". Оказа се, че броят им е далеч по-малък от този на руската мисия на Елеонора Митрофанова преди излитането на двата самолета обратно за Москва. 

Факт е обаче, че реципрочността в бройката на американските дипломати у нас и нашите - във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, не е запазена така, както не е и при руските отношения. 

България разполага с едва 11 дипломати отвъд Океана, а в Постоянно представителство към ООН - с още седмина, става ясно още от отговора на Генчовска до Дренчев, изпратен му в понеделник. Нашите секретари и друг персонал в САЩ добавят още 15 българи към този брой. 

Въпреки ясното писмо от МВнР, и Костадинов задава подобни питания на Генчовска, а исканията не са оттеглени, разкри справката ни.