Официално: България под изолация до 13 май

Икономика
20:31 - 03 Април 2020
7720
Официално: България под изолация до 13 май

Официално: Народното събрание подкрепи искането на кабинета за удължаването на извънредното положение заради коронавируса до 13 май. Това решиха преди минути депутатите с 122 гласа „за“, 47 против и 7 въздържали се.

Извънредното положение да бъде удължено до 30 април, а не както предлага правителството до 13 май, поискаха по време на дискусията от "Обединени патриоти" и БСП.

ВМРО и БСП се обединиха около предложението срокът да се удължи до 30 април, но не се прие. Левицата първо поиска точката да не се гледа, защото има време до края на сегашния срок от 13 април, а решението да се вземе след анализ на резултатите от взетите мерки. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък предложи извънредното положение да бъде докато е необходимо, в случай че депутатите не могат да се съберат.

„Защо извънредното положение трябва да е още 45 дни от днес нататък", попита от трибуната на НС пък председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова. Тя предложи положението да бъде удължено до края на април, за да "не се задъхват хората и икономиката".

ДПС ще подкрепи предложението на правителството, каза по време на дебата председателят Мустафа Карадайъ.

Срокът на извънредното положение да бъде удължен до 20 април, предложи депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

Според здравния министър Кирил Ананиев най-добрата мярка е да се удължи социалната изолация, за да не се претовари здравната система.

Депутатът от БСП Крум Зарков предложи удължаването на извънредното положение да се гледа на 10 април, а не днес, защото трябва да има ясна картина как се развива епидемията и да не изнервят хората. Червеният му колега Георги Гьоков не питан си призна, че няма да подкрепи извънредното положение.