ОФИЦИАЛНО: Без ГМО в украинското зърно

Общество
16:54 - 29 Септември 2022
1429
ОФИЦИАЛНО: Без ГМО в украинското зърно

На всички европейски качества за безопасност отговаря пристигащото у нас зърно от Украйна, заяви служебният земеделски министър Явор Гечев. По думите му проби се взимат постоянно. Засечена е негативно проба и са взети мерки.
 
"Разбира се, че ако има особено негативни проби, ние своевременно ще предоставим информация. Казвам истината такава, каквато е. Истината си е истина. Проби се взимат постоянно. Имам информация от земеделските производители за една допълнителна проба, която е негативна. Да, вярно е, има такава негативна проба и са взети мерки по излезлите резултати. Мога да кажа, че контролите работят. Българските производители да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества”, заяви Гечев.

Земеделският министър призна, че в действителност има забавяния, но служебното ръководство на ведомството е в “заварено положение”.

“Пробите се пращат в частни лаборатории и се чакат оттам резултати. За ГМО всички проби са отрицателни, за тежки метали – отрицателни. За остатъчни пестициди трудно могат да се хванат за реколта от миналата година, но ние сме длъжни да ги правим”, бе категоричен служебният земеделски министър.