ОФИЦИАЛНО: Говорим по-евтино с Европа от 1 януари 2021

Свят
17:00 - 10 Ноември 2020
7879
ОФИЦИАЛНО: Говорим по-евтино с Европа от 1 януари 2021

Чувствително поевтиняват комуникациите на територията на ЕС и Европейската икономическа зона (страните от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) от 1 януари 2021, похвалиха се от VIVACOM.

Включените в тарифните планове минути към други национали мрежи стават валидни и за изходящи роуминг разговори в ЕС/ЕИЗ до България, в страната на пребиваване и в рамките ЕС/ЕИЗ, без за тях да бъде начислявана допълнителна такса.

Включените минути към фиксираната мрежа на VIVACOM могат да се използват и в роуминг в ЕС/ЕИЗ към фиксирани мрежи.

За всеки изходящ разговор към страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) ще се черпи от включените минути за национални повиквания към други национални мрежи (съответно фиксирани или мобилни). След изчерпване на включените минути/или ако нямате такива, цената се формира съгласно определената в тарифния план цена за разговор към други национални мрежи.

Изходящите разговори към фиксирани мрежи в страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) ще се таксуват по цена за разговор към национални фиксирани мрежи. За изходящ разговор към мобилни мрежи в страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) се прилага цена за разговор към други национални мобилни мрежи.

Входящи разговори в роуминг в ЕС/ЕИЗ не се таксуват.

Включените в тарифните планове SMS към други национални мрежи ще са валидни и за изходящи SMS в роуминг в ЕС/ЕИЗ до България, в страната на пребиваване и в рамките на ЕС/ЕИЗ без допълнителна такса. 

За всеки изпратен SMS към страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) ще се черпи от включените SMS-и към други национални мобилни мрежи. След изчерпване на включените в тарифния план/допълнителен пакет SMS и/или ако нямате такива, цената се формира съгласно определената в тарифния план цена за SMS към други национални мобилни мрежи;

Малко по-сложно стои въпросът с мобилния интернет. В случай, че се ползва абонаментен план/допълнителен пакет, който включва неограничен обем от MB (без значение дали се прилага ограничение по скорост), потреблението на данни в роуминг е без допълнителна такса в обем, равен на двукратния обем, който се получава след разделяне на дължимата месечна такса (без ДДС) за ползвания абонаментен план/допълнителен пакет на регулираната максимална цена на роуминг на едро, определена от ЕК (считано от 1 януари 2021 г. 3,00 EUR/GB).

След изчерпване на този обем се прилага допълнителна такса от 0.007 лв/MB (с ДДС).

Промяната на тарифите е в съответствие с изискванията на Регламент №531/2012 и на Регламент за изпълнение 2016/2286 на Европейския парламент и на Съвета.