ОФИЦИАЛНО: Оловният бензин е мъртъв

Любопитно
08:09 - 31 Август 2021
3366
ОФИЦИАЛНО: Оловният бензин е мъртъв

Използването на оловен бензин, съдържащ оловни съединения, е напълно прекратено в света.

Това става ясно от съобщение на официалната интернет страница на ООН, в което се цитират думите на изпълнителния директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP - ЮНЕП) Ингер Андерсен, отбелязва руският вестник „Известия“.

Последната страна, в която се използваше оловен бензин, бе Алжир. Запасите обаче са били изчерпани до началото на месец август.

„Успешното прилагане на забраната за използване на оловен бензин е важна стъпка към опазването на човешкото здраве и околната среда“, се казва в съобщението на Андерсен, цитира „Фокус“.

Оловни са бензините, към които се добавя антидетонационна добавка - тетраетил олово (TPP), за да се увеличи октановото число. Масовото производство на ТРР започва в САЩ през 20-те години на миналия век.

Експертите са установили, че автомобил, работещ с оловен бензин, отделя 3-4 г олово на 100 километра в атмосферата, което е опасно за човешкото тяло и природата.

До 70-те години на миналия век обаче почти всички продадени бензини в света са имали ТРР. В края на миналия век обаче властите на много страни започнаха да забраняват този вид бензин. UNEP стартира кампания за премахване на оловния бензин през 2002 г., като посочи горивото като една от най-сериозните заплахи за околната среда за човешкото здраве.

Спирането на употребата му ще предотврати преждевременната смърт на повече от 1,2 милиона души и ще спести 2,45 трилиона долара годишно.