Официално: Противоепидемичните мерки започват от 27 ноември до 21 декември

Актуални новини
09:42 - 25 Ноември 2020
9648
Официално: Противоепидемичните мерки започват от 27 ноември до 21 декември

Противоепидемичните мерки започват oт 27 ноември и ще продължат до 21 декември. Преустановяват се присъствените занятия от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли.

Ето и решенията, съобщени от Костадин Ангелов и генерал Венцислав Мутафчийски:

- Преустановяват се присъствените занятия от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли.

- Преустановяват се конгреси, семинари, тиймбилдинги, обучения

- Всички групови културни мероприятия се преустановяват, изключение правят посещенията на театри с капацитет 30% и с маски.

- Спират всички частни тържества с над 15 човека.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални мероприятия тренировки и състезания за лица до 18 год.

- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

- Затварят всички заведения за хранене и кафенета, могат само да доставят.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, търговските центрове и молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователи офиси на телекомуникационни оператори. Магазините, които са малки по кварталите, продължават да работят.

- Преустановяват се груповите туристически посещения в страната и чужбина.

- Парковете остават отоворени, не налагаме вечерен час.

"Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение", каза Венцислав Мутафчийски. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица.

"Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните", каза още ген. Мутафчийски.

Училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти", коментира още ген. Мутафчийски.

В момента Европа продължава да е в разгара на епидемията. В Европа са най-високи аболеваемостта и смъртта, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

"Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги и от по-рано, другата половина твърдят, че няма нужда от тях и това ще затрудни икономиката. Опитваме се да пазим хората и да не пречим на икономиката. Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато и в заболеваемостта, и смъртността", каза още Кунчев.